Jon Hellevig - Eurovaalit 2014 Itsenäisyys on fiksu vaihtoehto

Kaikki blogit puheenaiheesta Assosiaatio- ja vapaakauppasopimus

Monsanto, Ukraina ja Nato

Meinasin olla kirjoittamatta Natosta ja Ukrainasta mitään enää maaliskuun aikana. Mutta törmäsin Monsanto nimiseen yritykseen pariviikkoa sitten. Monsanto on monikansallinen yritys, joka pääasiallisesti toimii maatalouden alalla maailmanlaajuisesti. Sen lonkerot ulottuvat meiltä aina Kolumbiaan, kuten myös muihin valtioihin. Uusin aluevaltaus on Ukraina. Yritys on julkisuudessa tunnettu niin sanotuista geenimuunnellun soijan ja muiden geneettisesti viljojen patenttien omistajana. Sillä on myös meillä tunnetun kasvimyrkyn patentti, joka on nimeltään Roundup.

Vapaakauppaa kansalaisten elinoloja vastaan

Euroopan Unioni ja Yhdysvallat on pitkään käyneet neuvotteleluita vapauttaakseen viimeisiä keskinäisten kaupan esteitä. Tähän asti salassa. Suurin osa meidän kansanedustajista on kannattanut sitä perustelunaan ”se tuo työpaikkoja ja sitä kautta kasvattaa elintasoa.” Ainakin minusta nämä perustelut kuulostavat ontoilta. Tavalliselle ihmiselle se näkyy hieman raadollisemmalta. Vapaakauppa kurjistaa elinolosuhteita, jos ei heti, niin kuitenkin joidenkin vuosien kuluessa se johtaa palkkojen ja muiden etuuksien kiihtyvään leikkauksiin ja sitä kautta se luo kurjuuden automaatin.

EU:n uho ja tuho, eli länsimaiden perikato

 

Tahtoisin näin eurovaalien alla viedä keskustelua myös talousideologian syvemmälle tasolle. Aloitan näillä pohdiskeluilla Euroopan ja sen unionin taloudellisista,  ja ehkä koko olemassaolonsa, fundamentaalisista kilpailutekijöistä historian suurten linjojen valossa.

Ei rauhanprojekti, vaan Imperiumi

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä