Jon Hellevig - Eurovaalit 2014 Itsenäisyys on fiksu vaihtoehto

Kaikki blogit puheenaiheesta Gini-kerroin

Yhteiskunnan palvelut ja tuloerot 2

Sain kuin sainkin laskettua EU- maiden ja Norjan tuloerot gini-indeksillä vuoden 2016 osalta, kun mukaan laskin kansalaisten saamat nettotulojen päälle tulevat yhteiskunnan maksuttomat palvelut. Iso-Britanniasta, Romaniasta, Maltasta ja Kroatiasta ei irronnut lukuja, joten ne nyt jäivät. Unkaristakin löytyi vain 2015 dataa, joten se on mainittu tuolla.

 

Yhteiskunnan palvelut ja tuloerot

Kotitalouksien oikaistuista käytettävissä olevista tuloista lyhyt selostus ja kuvaaja Findikaattorin sivuilta. Sen pohjalta lähdin laskemaan, että entä jos yhteiskunnalta saadut palvelut ynnäisi tulonjakotilastoihin kullekin tulodesiilille. Nyt joku linkkinikkari varmaan sanoo, että tästä löytyy jotain tieteellistä laskelmaakin, mutta tässä nyt omat laskelmat netistä napattujen lukujen ja gini-indeksi -laskurin perusteella.

 

Markkinatalous on parasta kehitysapua

Kehitysavun tulisi nojautua markkinatalouden edistämiseen. Suomen kehitysyhteistyöjärjestöt pureutuvat osin epäolennaisiin asioihin, minkä johdosta avulla ei saada aikaan haluttuja tuloksia vaan apu voi jopa haitata markkinatalouden kehittymistä. Viimeksi kirjoitin viikko sitten suurten trendien huomioimatta jättämisestä julkisessa keskustelussa.

Tuloerojen kasvu, mihin menemme?

Tuoreet tiedot vuoden 2013 tuloeroista Suomessa julkaistiin. Pitkällä aikavälillä tuloerojen kehitys on ollut maltillista, mutta tällainen viime vuonna toteutunut pienikin tuloerojen kasvu on liikettä huonompaan suuntaan.

OECD kertoi joitakin aikoja sitten, että liian suuret tuloerot heikentävät talouskasvua osassa jäsenmaita ja tuloerojen kasvu lisää negatiivista vaikutusta. Suomen talouskasvussa vaikutuksen arvioidaan olevan 20 prosentin luokkaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä