Jon Hellevig - Eurovaalit 2014 Itsenäisyys on fiksu vaihtoehto

Kaikki blogit puheenaiheesta Rahapolitiikka

Mitä poliitikot eivät osaa tai ymmärrä?

Mikkelin suuren pojan Erkki Liikasen (Mikkelin Pallo-Kissat) jälkeen ollaan Suomen Pankin pääjohtajaksi nimittämässä Brysselin vallan oma mies Olli Rehn (Mikkelin Palloilijat).  Molemmat ovat savolaisen mafian miehiä ja siis heidän puhuessaan vastuu siirtyy kuulijalle.

 

Miksi raha-asioista ei sovi puhua?

Suomessa vaikuttaa olevan vallallaan laajasti ajatusmaailma, jonka mukaan raha-asioista puhuminen julkisesti ei ole suotavaa, hyväksyttävää tai toivottavaa. Sitä pidetään erikoisena, jos joku tahtoo puhua rahasta tai utelee toiselta henkilöltä tämän raha-asioista tai näkemyksiä rahaan liittyen. Minusta olisi erityisen hyödyllistä ja tasa-arvo edistävää, jos näistä asioista voitaisiin keskustella avoimesti ja rakentavasti. Raha-asioihin liittyvää stigmaa hälventämään ja ihmisten uteliaisuuden tarvetta tyydyttämään ovat tulleet muun muassa vuosittain ilmestyvät julkiset verotiedot.

TARGET2 on palannut

Muistatteko TARGET2-balanssista pari vuotta sitten käydyt keskustelut?

 

28.2.2012: Ben Zyskowicz vastaa target-kyselyyn (Aamulehti blogi)

…Kun kriisimaiden pankit ovat lainanneet suhteellisesti muita enemmän keskuspankkirahaa, kyseisten kansallisten keskuspankkien TARGET 2 -asema on kääntynyt enenevässä määrin velaksi.

Markun rahanpainohöpinät vuonna 2010

Muistatteko Markku Uusipaavalniemen? Äänesti Kreikka-paketteja vastaan, puhui tulevasta velkakriisistä ennenkuin velkakriisi oli alkanut ja niin edelleen. Moni piti hörhönä.

 

Hän sanoi Uuden Suomen mukaan syyskuussa 2010 näin:

Ratkaisu olisi Uusipaavalniemen mukaan ”naurettavan helppo”.

Kupla-Euron puhallusta jatketaan – eikö millään enää ole mitään väliä?

Kupla-Euron puhallusta jatketaan – eikö millään enää ole mitään väliä?

*

Euro-kuplaa ladataan lisääntyvällä höyryllä

Entistä suuremmalla hämmästyksellä joutuu seuraamaan tapahtumia Euroopassa ja sen finanssiaalisessa ytimessä, Euro-alueella.

Devalvaation tarve

Tällä kertaa aiheena vastaantullut kuva Suomeen tehtävien investointien hintatasosta. Miksi Suomeen ei tehdä investointeja?

1) Koska Suomen kasvunäkymät ovat surkeat, joten investointi, jonka tuotto on kiinni Suomen yleisestä kehityksestä, on kannattamaton.

2) Jos joku aikoo tehdä bisnestä jossain muualla kuin Suomen markkinoilla, vaikkapa valmistaa muttereita ja myydä niitä Saksaan, kannattaa investointi tehdä johonkin halvempaan maahan kuin Suomeen.

 

Suomalaisten mielestä ilman euroa pärjäisimme paremmin

Suomalaisista 44 % on sitä mieltä, että ilman euroa Suomi pärjäisi paremmin. Vain 20 % on päinvastaista mieltä. Nämä paljon puhuvat luvut selviävät tutkimuksesta, jonka Taloustutkimus teki Ylelle. http://yle.fi/uutiset/tutkimus_euroa_ei_hylata_vaikka_se_haittaisikin_taloutta/8545489

SIlti suomalaisten enemmistö uskoo edelleen eurojäsenyyteen, vaikka siitä on vahinkoa Suomen taloudelle. Eurojäsenyyttä kannattaa 54 prosenttia suomalaisista, eurosta eroa haluaa 31 prosenttia.

Iso valtio voi aiheuttaa tehokkuustappioita – krooninen työttömyys vielä enemmän

Valtion koko ja budjettialijäämä ovat eri asioita

Elina Lepomäki vastasi Joseph Stiglitzin Suomen nykyhallituksen ”leikkauspolitiikkaa” koskevaan kritiikkiin sarjalla ihan hyviä pointteja euron ongelmista, työmarkkinajäykkyyksistä ja suuren julkisen sektorin vaaroista/haitoista.

Tässä Elina kuitenkin argumentoi ovelasti (kohdeyleisöään miellyttäen) vähän aiheen vierestä.

Euron todellinen kustannus - ja miksi kannattaa erota ennen Kreikkaa

Eurokeskustelussa unohtuvat helposti valuuttakurssien funktio sekä menetetyt rahapoliittiset mahdollisuudet. Suomen kannattaisi erota eurosta ennen Kreikkaa. "Grexit" tekisi sekä Suomen euroerosta (”Fixitistä”) vaikeampaa että eurossa pysymisestä tukalampaa. Euro on mitä ovelinta eturyhmäpolitiikkaa, jossa kaikki järkevät ratkaisut paitsi eturyhmäoikeiston lempparit on siivottu pois työkalupakista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä